V objatí Vihorlatu – Zemplínska Šírava na dlani

Zemplínska Šírava „Na dlani“

Dňa 18. mája 2024 sa konala tematicko-vzdelávacia aktivita s názvom „Zemplínska Šírava Na dlani“. S účastníkmi sme sa stretli ráno v Turistickom informačnom centre (TIC), odkiaľ sme sa spoločne vypravili autobusom na Zemplínsku Šíravu, konkrétne do lokality Hôrka/Lúč.

Z tejto malebnej oblasti sme sa vydali na peší výlet ku kostolíku Pod Senderovom. O odborný výklad a sprievodné informácie sa postarali členovia Občianskeho združenia Ontis, ktorí prítomným priblížili historické a prírodné zaujímavosti tohto regiónu. Po inšpiratívnom výklade sme pokračovali našou trasou po známej Vínnej ceste.

Naša trasa viedla aj cez lokalitu Skalka, ktorá sa nachádza na úpätí vrchu Malý Senderov, čo je významná časť andezitového komplexu Vinného. Táto časť trasy bola obzvlášť zaujímavá pre milovníkov geológie a prírodných krás.

Ďalšou zastávkou na našej ceste bola obec Vinné, odkiaľ sme sa napojili na lesnú cestu, ktorá vedie k zrúcanine Vinného hradu. Cestou lesom sme stretli aj pár drobných obyvateľov lesa, ako lesný hmyz, slimáky, roháč obyčajný a pod. Po príchode na hrad nás čakal bohatý a zaujímavý program. Účastníci si mohli vychutnať opekačku, dozvedieť sa viac o histórii hradu počas odborného výkladu, zúčastniť sa rôznych súťaží. K výkladu sa pripojil aj kastelán, ktorý pripravil zaujímavú aktivitu a tak sme si mohli  vyskúšať tvorbu lana, čo bolo najmä pre deti veľmi zábavné a poučné.

Aktivita „Zemplínska Šírava Na dlani“ bola pre všetkých zúčastnených nielen vzdelávacím, ale aj príjemným a aktívnym zážitkom. Počas celého dňa nám prijalo aj počasie, ktoré bolo ideálne na turistiku. Príroda Zemplínskej Šíravy a bohatý program zabezpečili, že si každý účastník odniesol domov množstvo nových poznatkov a krásnych spomienok.

Na najbližšiu aktivitu sa môžete tešiť už túto sobotu 25.5.2024 a to „S buzolou sa nestratíš“.

Autor: Turistické informačné centrum Humenné