Otvorenie Letnej Turistickej Sezóny: S Buzolou sa nestratíš

V sobotu 25. mája 2024 sa uskutočnila aktivita „S buzolou sa nestratíš„, ktorú zorganizovalo Turistické informačné centrum (TIC). Touto aktivitou sme tak otvorili Letnú turistickú sezónu 2024. Akcia prilákala širokú verejnosť a celkovo sa na nej zúčastnilo 25 osôb – 10 detí, 15 dospelých a dokonca aj jeden pes menom Bella.

Lektorkou bola Zuzana Burdová z Aevis, n.o., ktorá sa postarala o zaujímavý a poučný program. Účastníci sa naučili základy používania buzoly, kompasu a mapy, čo je neodmysliteľnou súčasťou každej turistickej výpravy. Okrem teórie mali všetci príležitosť vyskúšať si nové vedomosti priamo v teréne.

Ukázali sme si rozdiel medzi buzolou a kompasom. Vysvetli sme si význam turistických značiek a ukázali ako nám stromy ukážu sever.

V rámci programu sme sa tiež zamerali na praktické rady, čo si so sebou nosiť na turistiku. Hovorili sme o dôležitosti soli na doplnenie minerálov a odporúčali sme oriešky a sušené ovocie na rýchly prísun energie.

Jednou z najzaujímavejších častí bolo predstavenie jedlých rastlín, ktoré nás počas prechádzky sprevádzali. Pod vedením Zuzany Burdovej sme sa naučili rozpoznávať rôzne druhy jedlých rastlín, čím sme obohatili naše znalosti o prírodných zdrojoch potravy. Celá aktivita sa odohrávala v oblasti Hubková, ktorá poskytla ideálne prostredie pre praktické ukážky.

Počas aktivity sme si tiež ukázali, ako správne založiť oheň, aké pomôcky sú na to najvhodnejšie a aké bezpečnostné opatrenia treba dodržiavať. Na ohni sme si potom pripravili chutný obed z ražňa.

Deti mali tiež zaujímavú aktivitu – hrali sa na lesných detektívov. Podľa inštrukcií zbierali do krabičky od vajíčok rôzne veci: niečo hladké, niečo žlté, drsné, voňavé, pekné, a podobne. Táto hra podporila ich zvedavosť a pozorovacie schopnosti, a tiež im umožnila lepšie spoznať prírodu okolo seba.

Okrem toho sme mali šťastie stretnúť aj niekoľko zaujímavých obyvateľov našich lesov. Videli sme mláďatá mloka karpatského a skokana hnedého.

Sme radi, že sa všetci účastníci aktivity zapojili s nadšením a aktívne sa učili nové zručnosti.

Týmto otvárame letnú turistickú sezónu plnú ďalších zaujímavých a poučných aktivít pre všetkých milovníkov prírody a turistiky. Tešíme sa na ďalšie stretnutia a dobrodružstvá, ktoré na nás čakajú v krásnom prostredí našej krajiny.