Jánska noc má svoju moc

V sobotu 15. júna 2024 sa konala aktivita s OZ Veršočok pod názvom „Jánska noc má svoju moc“ zo série aktivít V objatí Vihorlatu. Počas tohto podujatia si účastníci mali možnosť vyrobiť svätojánske vence a deti svätojánske jasličky.

Lektori nám porozprávali o tradíciách spojených s oslavou Jánskej noci, ktorá sa koná počas letného slnovratu. Táto noc je považovaná za magickú, pretože je najkratšia v roku a verí sa, že príroda vtedy oplýva najväčšou mocou. V minulosti sa ľudia venovali rôznym rituálom a obradom na ochranu pred zlými duchmi a na zabezpečenie prosperity.

Dozvedeli sme sa o bylinkách, ktoré majú v tomto období najväčšiu silu a sú využívané na liečbu a ochranu. Medzi najznámejšie patria ľubovník, materina dúška a palina. Lektori nám tiež ukázali, ako sa vyrábajú vydymovadlá a svätojánske fakle.

Spoločne sme si zaspievali pieseň „Kopala studienku“ a zatancovali v kruhu, čo prispelo k vytvoreniu príjemnej a tradičnej atmosféry. Podujatie bolo plné radosti, vzdelania a spoločenského ducha.

Tešíme sa na ďalšie stretnutie!