EKO DNI vo Vihorlatskom múzeu – cestovanie v čase, pod hladinu i do pralesov  

Objektové vzdelávanie pomocou autentických  zbierok

Vzdelávacie podujatia Vihorlatského múzea v Humennom sú efektívnym výsledkom priesečníka školského a múzejného vzdelávania. Žiaci v múzejnom prostredí získavajú  množstvo zaujímavých informácií a zároveň netradičných zážitkov. Vzdelávací potenciál múzeí posilňujú o významný rozmer práve jeho zbierky, ktoré tvoria základ múzejného prostredia – majú vysokú výpovednú hodnotu, pre žiakov sú zaujímavé svojou názornosťou a zážitkovosťou.

Aktuálne ukončený projekt vzdelávacieho podujatia s environmentálnou tematikou EKO DNI 2017 vo Vihorlatskom múzeu navštívilo takmer tristo žiakov regionálnych základných a stredných škôl. Štvordňový cyklus programu netradičnej návštevy a vzdelávania v múzeu s tematikou spájania človeka s prírodou ponúkal tvorivé aktivity, pracovné listy, videoprojekcie filmov, diskusie a besedy s  pracovníkmi v oblasti ochrany prírody a prehliadky prírodovednej expozície na ploche vyše tristo metrov štvorcových. Vzdelávacie programy pripravili odborní pracovníci múzea a odborní garanti  Správy NP Poloniny, CHKO Východné Karpaty a Východoslovenského múzea v Košiciach.

Význam zážitkového objektového vzdelávania v múzejnom prostredí vnímame ako zaujímavý doplnok školského vyučovacieho procesu. Vďaka  múzejným zbierkam názorne demonštrujeme, v prípade environmentálnych aktivít – o aký stav prírody by sme mohli usilovať, nabádame mládež k vnímaniu svojho okolia a hľadaniu spôsobov, ako sa na jeho udržiavaní a zveľaďovaní spolupodieľať. Našim cieľom je zmysluplne využívať zbierkový fond okrem prezentácie aj na kreatívne vzdelávacie aktivity. Veríme, že synergické pôsobenie spojenia škôl a múzeí prispeje k všeobecnej vzdelanosti, vzťahu k hodnotám, kreativite a tolerancii a bude mať význam pre budúcnosť spoločenstva.

Obdobné vzdelávacie programy pre školy v oblasti prírodných vied organizuje Vihorlatské múzeum  po dohode s pedagógmi počas celého školského roka. V prípravnej fáze sú programy výuky regionálnej histórie a osvetovo-kultúrnej činnosti už od budúceho školského roka (informácie na www.muzeumhumenne.sk – Ponuka pre školy). Veríme, že spolu so školami sa nám podarí pripraviť mnohé odpovede na otázky, ktoré raz bude naša mládež riešiť v oblasti prírodných vied, regionálnej histórie, ako aj etickej výchovy i umenia.

Fotka Turistické informačné centrum Humenné.Fotka Turistické informačné centrum Humenné.