1. regionálny kemp v Humennom: začína sa s plošným testovaním najmenších stolných tenistov

Najmladší žiaci si otestujú fyzické predpoklady na stolný tenis

Počas jesenných prázdnin v dňoch 30. až 31. októbra 2017 privíta domovský stánok ŠKST Humenné najmladších stolných tenistov z celého východného Slovenska. V zmysle novej koncepcie práce s mládežou schválenou VV VsSTZ za finančnej podpory SSTZ sa tak začína so systematickou koncepčnou prácou výchovy mladých stolných tenistov. Počas prvého dňa kempu prebehne po takmer tridsiatich rokoch štandardizovanou metodikou testovanie detí ohľadom fyzických predpokladov na stolný tenis. keďže uvedené projekty spustil SSTZ po celom Slovensku, budeme tak mať k dispozícii aj vzájomné porovnanie cielených ukazovateľov ako napr. reakčná rýchlosť zložitá, akčná rýchlosť hrajúcej paže, frekvenčná rýchlosť horných končatín, výbušná sila dolných končatín, akceleračná rýchlosť so zmenami smeru, výbušná sila trupu a horných končatín, vytrvalosť v hernej rýchlosti – pohyb za stolom, vytrvalosť v rýchlej sile brušného svalstva, agility /dynamická obratnosť/, vytrvalostná statická sila horných končatín či aeróbna vytrvalosť. Hodnotiť sa však bude aj hráčska technika či morálno vôľové vlastnosti.

Do ďalšieho dňa ostanú len najperspektívnejší hráči

Na základe výsledkov testovania tak do ďalšieho ostanú už len vybraní hráči, s ktorými sa následne bude systematicky počas celého roka pracovať počas viacerých výberových kempov. Cieľom tohto pilotného projektu na východnom Slovensku je najmä zvýšenie výkonnostnej úrovne mládežníckeho stolného tenisu vo vsl. regióne, priblíženie sa výkonnostne k slovenskej špičke, organizácia spoločných sústredení ako súčasť systému, zvyšovanie spolupráce trénerov a reprezentačných trénerov navzájom, výmena poznatkov, vzájomná výmena ucelených poznatkov o hráčoch, /napr. identifikácia nedostatkov, návrhy opatrení na nápravu, odporúčania pre kluby/ a tvorba systému podpory klubov v starostlivosti o talentovaných hráčoch regiónu. Aktuálne rebríčkové postavenie hráčov pritom pri zaradení do výberu nebude nosným kritériom, do úvahy sa bude brať celková perspektívnosť hráča.

Predseda komisie mládeže VsSTZ JUDr. Daniel Fink k tomu navyše dodáva: „Metodika práce jednotlivých klubových trénerov je v súčasnosti veľmi odlišná a často nesystematická, často tiež počuť hlasy reprezentačných trénerov o nedostatočnej trénovanosti detí prichádzajúcich na reprezentačné zjazdy. Našim cieľom tak bude tieto nedostatky postupne odstraňovať a zvýšiť tak celkovú kvalitatívnu úroveň mladých stolných tenistov na Východnom Slovensku.“