Nový projekt Vihorlatského múzea v roku európskeho kultúrneho dedičstva. Deň maďarskej kultúry

Vihorlatské múzeum v Humennom v rámci podpory prezentácie kultúrnych hodnôt  spoločného európskeho dedičstva otvorilo v nedeľu nový projekt zameraný na spoznávanie kultúrneho bohatstva Európy a posilnenie príslušnosti k spoločným univerzálnym koreňom. Jeho cieľom je  spájanie vekových i  záujmových vrstiev spoločnosti  s dôrazom na multikultúrny dialóg, ako predpoklad zodpovedného a udržateľného  využívania kultúrneho dedičstva pre spoločnosť.

Celodenné podujatie Stretnutie kultúr v múzeu  − Deň maďarskej kultúry  bolo úvodnou časťou múzejného projektu Multikultúrne múzeum − prezentácia kultúr v múzeu. Ide o formu multižánrového programu v niekoľkých pokračovaniach, zameranú na prezentáciu kultúrnych hodnôt  národnostných menšín  žijúcich v regióne horného Zemplína. Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Podujatie prebiehalo na nádvorí renesančného kaštieľa a v expozičných a výstavných priestoroch múzea. Vstup  do sveta  maďarskej histórie a kultúry v karpatskej kotline  otvorilo múzeum prehliadkou umelecko-historickej expozície a výstavy maďarských insitných umelcov, rezbárov Istvána Kissa a Tibora Balatoniho. Na slávnostnom otvorení podujatia so Službami Božími Reformovanej kresťanskej cirkvi v maďarskom jazyku sa zúčastnili generálny konzul Maďarskej republiky v Košiciach Attila Haraszti, zástupcovia samosprávy mesta Mateszalka, Humenné a Snina, predstavitelia Reformovanej kresťanskej cirkvi v Maďarsku a na Slovensku, zástupcovia miestnych maďarských komunít a  hostia z blízkeho okolia. V kultúrnom programe  sa návštevníkom predstavili účinkujúci z regiónu Použia a Medzibodrožia,  citarová skupina Fabotó z Veľkých Kapušian a interpreti operetných árií Floriána Zamatócka a Tamása Farkas. Prezentáciu maďarskej kultúry a zvykov  na nádvorí kaštieľa spestrila degustácia tradičných jedál maďarskej kuchyne a vín.

Pokračovanie projektu multižánrovej prezentácie kultúrnych zvyklostí  v regióne horného Zemplína pripravuje múzeum na jeseň. Zamerané bude na českú kultúru v našom prostredí s odkazom na sté výročie vzniku Československa.

Mgr. Jana Fedičová

Vihorlatské múzeum v Humennom, marketing

Foto: Juraj Kammer