J. Kacvinský: Každý tréner potrebuje v živote občas nové výzvy

Tréner s reprezentačnými skúsenosťami

V nadchádzajúcej sezóne 2019/2020 bude súčasťou trénerského tímu ŠKST Humenné aj J. Kacvinský. Do Humenného prichádza z STO Valaliky. Jeho príchod je spojený najmä s pomocou pri práci s mládežou, no súčasne bude aj posilou druholigového tímu mužov ŠKST Humenné. Ako tréner má všetky potrebné licencie, a najmä skúsenosti s medzinárodnou ako aj reprezentačnou scénou, keď od januára 2019 pôsobil už aj ako tréner reprezentačného družstva junioriek, ktoré viedol na turnajoch v Česku, Taliansku, Poľsku a napokon na MEJ v Ostrave.

Pracoval s viacerými reprezentantmi

Aj keď ako hráč okrem pár medailových umiestnení v rámci kraja nedosiahol výraznejší úspech, o to viac ich má na poli trénerskom v STO Valaliky. Od roku 2012 pôsobil ako predseda tohto klubu a zároveň ako hlavný tréner mládeže, kde sa snažil klásť dôraz na výchovu a prípravu talentovanej mládeže. Klub STO Valaliky sa pravidelne nachádzal medzi najlepšími v rámci útvarov talentovanej mládeže.

Medailovú bilanciu mládeže Valalík môžeme závidieť

Počas posledných siedmich rokov sa pod jeho vedením do reprezentačných družstiev postupne dostali S. Horváthova, V. Vancáková, E. Labošová, A. Majerská, T. Horňak, A. Kľučárová, K. Pach, N. Némethová a L. Sepeši. V klube prežívali „zlaté obdobie“, počas ktorého získali celkovo 58 medailí z MSR. Sezónu 2018/2019 zavŕšili ziskom striebra v extralige žien. Z uvedeného počtu v družstvách na MSR dosiahli tri zlaté, dve strieborne a štyri bronzové medaily. V jednotlivcoch to bola bilancia 2-4-10, vo štvorhre 5-11-17 v rôznych mládežníckych kategóriách.

Kvalitný sparing je pri mládeži dôležitý

Tieto úspechy by neboli možné bez kvalitných sparingpartnerov. Z domácich hráčov medzi nich patrili R. Takáč, M. Sepeši, L. Drotárová, F. Blaňár a iní. Okrem nich však vypomohli najmä T. Vasiľ, M. Novotný, P. Poľa, S. Guman, I. Drábik, ktorí do STO Valaliky dochádzali a pomáhali pri napredovaní hráčov v klube. Zabezpečenie pravidelnej účasti kvalitných sparingpartnerov pri výchove mládeže totiž považuje za jednu z hlavných úloh konkurencieschopného klubu.

Skúsenosti z medzinárodnej scény

Od januára 2019 pôsobil taktiež ako tréner reprezentačného družstva junioriek, ktoré viedol na turnajoch v Česku, Taliansku, Poľsku a napokon na MEJ v Ostrave. Najväčšiu radosť mu urobila v jednotlivcoch E. Labošová, keď sa v súťaži jednotlivcov prebojovala až do štvrťfinále, kde sa s bieloruskou hráčkou dostala dokonca k matchballu, no ten, žiaľ, nepremenila. Aj s prispením tohto výborného výsledku jej vo svetovom rebríčku junioriek patrilo 23. miesto.

Rozhodnutie sa nerodilo ľahko

Aj keď v klube STO Valaliky stál pri zrode takmer všetkých úspechov klubu za posledných 10 rokov, sám uvádza, že každý tréner potrebuje vo svojej kariére nové výzvy. Aj z toho dôvodu nateraz prijal ponuku ŠKST Humenné a bude rád, ak svojimi skúsenosťami bude môcť prispieť k napredovaniu mládežníckeho stolnému tenisu v Humennom.