Stále je čo objavovať – Spoznaj Humenné II.

Zaujímavé historické fakty, pútavé rozprávanie, dobové svedectvá archívnych materiálov a mnoho iného prinieslo ďalšie zo série tematicko-historických vzdelávacích výletov v rámci projektu Stále je čo objavovať.
Sobota 26. júna 2021 sa niesla v zamení objavovania miest v Humennom, ktoré sa priamo dotýkajú udalostí prvej svetovej vojny.
Vojnové udalosti priamo a citeľne zasiahli aj naše mesto Humenné. Po stopách prvej svetovej vojny nás sprevádzal pán Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy. Pútavým rozprávaním nám objasnil konflikt a bojové situácie na našom území.
Naše mesto bolo svojou polohou predurčené na úlohu dôležitého dopravného uzla. Viedla tadiaľ strategicky železničná trať, ktorá smerovala cez Lupkovský priesmyk na severnú stranu Karpát. Železničná stanica bola miestom, kde sa denne križovali vojenské transporty smerujúce na front a z frontu. V jednom takom bol aj spisovateľ Jaroslav Hašek, ktorý vo svojej knihe Osudy dobrého vojaka Švejka venoval niekoľko strán aj spomienke na naše mesto. K soche vojaka Švejka, ktorá sa nachádza na železničnej stanici, smerovali aj naše prvé kroky putovania. Pokračovali sme k vojensky najvýznamnejšiemu objektu, a to Valaškovkému mostu. Slúžil ako hlavný zásobovací a dopravný uzol.
Pán Drobňák nám porozprával aj o škodách na Námestí Slobody, kde bojová činnosť so sebou priniesla aj značné materiálne škody. Zastavili sme sa pri zachovanom Sodomkovom dome, ktorého múry sú svedkom oboch svetových vojen.
Naše kroky pokračovali ku kaštieľu, kde sa nachádzala nemocnica. Na tomto mieste nám opísal aj príbeh, o Ilone Andrássyovej, ktorá sa starala o zrazených vojakov ako zdravotná sestra. O jej príbehu vydali aj knižnú publikáciu Iloncsi, ktorú nám pán Drobňák aj popísal. Stopy prvej svetovej vojny pokračovali na Kalváriu a humenský vojnový cintorín, kde bola naša posledná zastávka.
Ďalšia naša cesta bude smerovať na Jasenovský hrad spoločne so sprievodcami z OZ Ontis, a to 31. júla 2021.
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.