Spoznaj Jasenovský hrad

V rámci projektu Stále je čo objavovať sme v sobotu 31. júla objavovali Jasenovský hrad.

Od Domu kultúry v Humennom sme ráno po 9. hod. vyrazili cez Námestie slobody, Južné námestie, Valaškovský most až do obce Jasenov.
Plánovaná zastávka v jasenovskom ateliéri akademického sochára Jaroslava Drotára priniesla osvieženie v podobe zhliadnutia zaujímavých sôch a objektov, rozpracovaných i dokončených umeleckých diel.  Jaroslav Drotár nám priblížil techniky s ktorými pracuje, poukázal na život sochára a upriamil pozornosť na svetlo a priestor, ktoré považuje vo svojej sochárskej práci za veľmi podstatné. V ateliéri Jaroslava Drotára sa nám naskytol krásny pohľad na okolitú obec a lesy. Bez nášho povšimnutia neostala ani jeho záhrada plná ovocia a zeleniny, slnečníc, ale aj citrusových plodov. V ateliéri účastníkov tematicko-historického vzdelávacieho výletu zaujali predovšetkým  farebné sklenené reliéfne krajiny, drôtené objekty,  kamenné sochy či bronzové plastiky.

Plní energie sme potom nasmerovali našej kroky do centra obce, kde sprievodkyňa Jana Bončíková z Turistického informačného centra Humenné predstavila históriu a súčasné dianie v obci Jasenov a predniesla zaujímavosti o pôvodnej drevenej zvonici. Naša cesta pokračovala k hradnej zrúcanine hradu. Starostka obce Jasenov sa s nami podelila o svoje rozsiahle a zaujímavé poznatky o hrade a priblížila nám aj postupnosť opráv a plány na ďalšie roky pri obnove hradnej zrúcaniny. Spoločne so sprievodcami z OZ Ontis sme sa presunuli do čias minulých. Okrem historických faktov, ktoré popisovali históriu rodov spätých s hradom Jasenov či legendy o razení falošných mincí, získali účastníci nášho tematického výletu celistvý obraz o fungovaní hradu a jeho poslaní v časoch minulých. V rámci pripraveného kvízu získali účastníci odmeny v podobe publikácie, pier či pexesa.  Pre deti bolo pripravené hľadanie pokladu na základe indícií, s ktorými sa popasovali a svoj zlatý – sladký poklad ihneď objavili. Počasie nás prekvapilo v podobe osviežujúcej prehánky, ale tá nás neodradila od záverečnej bodky výletu v podobe opekačky.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Najbližšie sa na  Vás tešíme 28. augusta 2021 pri objavovaní Brekovského hradu so sprievodcami z  OZ Ontis.

Autor: Turistické informačné centrum