Prechádzka na Hubkovú

Sobota 19. februára sa v meste Humenné niesla v znamení medzinárodného dňa sprievodcov cestovného ruchu a zároveň sme otvorili prvú zo séria Dvanásť komnát mesta Humenné. Prechádzka na Hubkovú začala stretnutím pred budovou MsKS o 10 tej hodine.

Dvadsaťpäť členná skupina sa tak spolu so sprievodkyňou J. Bončikovou a hosťom, pánom Jurajom Levickým, presúvala po námestí. Pán Levický nám pútavým rozprávaním rozpovedal o židovskej komunite v meste Humenné. Zastavili sme sa pri budove starého mestského úradu, pri budove Pošty. Poukázal aj na pôvodné domy, ako Modrý dom a pod. Pri budove pošty rozpovedal príbeh Obchodu na korze a živote pána Ladislava Grosmana.

Ďalej sme sa presunuli k budove MsÚ, kde sa nachádza pamätník. Na tomto mieste v minulosti stála budova synagógy. Ako rozpovedal, bola to krásna a unikátna stavba. „Mala skvelú akustiku“, dodala jedna z účastníčok. Rozpovedal tu aj o príbehu Blanky Bergerovej a iných židovských rodinách.

Neskôr naše kroky pokračovali ku chrámu Zosnutia Presvätej Bohorodičky, kde nás čakal náš druhý hosť, kaplán farnosti J. Petričko. Začali sme prehliadkou chrámu, kde nám porozprával o jeho histórií až po súčasnosť. Opísal nám aj nádherné diela majstra Klimčáka v chráme. V exteriéri nám porozprával o siedmych dvojkaplnkách krížovej cesty. Svoje rozprávanie ukončil zaujímavosťou o pôvode Handrixu.

Po zaujímavej prehliadke sme sa presunuli do rekreačnej oblasti Hubková. Pri židovskom cintoríne nás už čakal pán Levický, ktorý nám porozprával o jeho histórií až po súčasnosť. Tento cintorín je jedným z najstarších a najväčších na Slovensku. Ukrýva sa tu množstvo  zaujímavých ľudských príbehov. Toto miesto sa inak nazýva aj židovská hora.

Presunuli sme sa Hubkovou až k zvernici, kde nás prišli pozdraviť mláďatá Daniela škvrnitého. Povedali sme si niečo o faune a flóre, o histórií tejto oblasti ale aj o Petočovej. Pri rybníku sme si povedali legendu o vzniku Obrázku.

 

Na najbližšie stretnutie sa s Vami tešíme 30. apríla, kedy sa uskutoční výlet do Osadného. Bližšie informácie nájdete na našich stránkach.