Workshop v teréne: Objavte svet byliniek a prírody s FlórKa

Workshop v teréne: Objavte svet byliniek a prírody s FlórKa

V sobotu 3. 6. 2023 zorganizovalo Turistické informačné centrum Humenné workshop v teréne so zameraním na zbieranie a spracovanie bylín. Prvá časť workshopu bola vedená ako odborný seminár pod taktovkou manželov Kačmarčíkovcov z rodinnej firmy Flórka. Táto rodina má obrovské skúsenosti z oblasti bylinárstva. Na našom workshope ich sprevádzal aj syn Paľko, ktorý svojím aktívnym prístupom spríjemnil celé podujatie. Prednáška sa konala v útulnom prostredí Turistického informačného centra.

Manželia Kačmarčíkovci z FlórKa nám ponúkli veľmi pestrý a informáciami a radami nabitý program, ktorý bol rozdelený do niekoľkých častí.

Prvou časťou prednášky bola téma „Zber bylín“. Dozvedeli sme sa kedy, ako a kde najlepšie zbierať bylinky. Manželia nám odhalili tajomstvá správneho zberu a tiež nám ukázali, ktoré bylinky sú najužitočnejšie a najčastejšie používané v rôznych prípravkoch.

Nasledovala časť „Spracovanie“, v ktorej sme sa dozvedeli o rôznych spôsoboch spracovania bylín. Manželia nám predstavili metódy ako sušenie, macerovanie, výrobu tinktúr a sirupov. Bolo fascinujúce vidieť, s akou láskou a starostlivosťou spracovávajú rastliny, aby vytvorili účinné a prírodné prípravky a produkty. Tieto informácie boli veľmi cenné, pretože správne sušené bylinky si uchovávajú svoje liečivé vlastnosti a dlhšiu trvanlivosť, vôňu a aj farbu. Upriamili našu pozornosť aj na prezentáciu najlepších podmienok pre sušenie bylín.

Ďalšou dôležitou témou bola „Uskladnenie“ bylín. Manželia nám odhalili tajomstvá, ako správne skladovať sušené bylinky, aby si uchovali svoju kvalitu a čerstvosť na dlhší čas. Tieto rady nám v praxi určite  pomôžu využiť zberané bylinky dlhodobo.

Poslednou časťou prednášky bola obľúbená „Ochutnávka sirupov“. Manželia nám priniesli vzorky svojich výrobkov, aby sme si mohli vychutnať lahodné sirupy z ich vlastných bylín. Bolo to skvelé prepojenie teórie s praktickou skúsenosťou a malo to mimoriadne povzbudzujúci a inšpirujúci účinok na všetkých účastníkov.

Po skončení prednášky sme sa presunuli do terénu, kde sme spoznávali rôzne druhy stromov a voľne rastúce byliny. Hneď prvá zastávka bola v našom parku pri ginku dvojlaločnom. Našou úlohou bolo rozpoznať a identifikovať rôzne bylinky v teréne. Našli sme mnoho zaujímavých druhov, vrátane skorocelu kopijovitého, lastovičníka, ľubovníka, mäty piepornej, lopúcha, harmančeka, hluchavky purpurovej, bazy čiernej, cesnačky, čistca rovného, ďateliny a mnoho ďalších. Bolo to vzrušujúce a obohacujúce zároveň, pretože sme získali prvotriedne poznatky priamo od odborníkov.

Diskusia nám umožnila vymeniť si cenné informácie a získať nové poznatky. Veríme, že tieto vedomosti nám pomôžu lepšie využívať prírodné zdroje a starostlivo sa starať o naše zdravie.