Mentálny kouč: potenciál športovca je nutné neustále rozvíjať

V rámci série prednáškovej činnosti pre mladých hráčov ŠKST Humenné sme v Humennom dňa 25. februára privítali profesionála s medzinárodnými skúsenosťami. Lektor Ing. Miroslav Mackulín v súčasnej dobe pôsobí ako mentálny kouč vo vrcholovom športe viacerých odvetví a o svoje osobné športové a pracovné skúsenosti sa podelil aj s mladými stolnotenistami.

Pozitívny koučing, cesta k zdokonaľovaniu

Dnes už niet pochýb o tom, že jednu z výrazných zložiek športového výkonu hráča tvorí aj kvalitná psychologická príprava. Keďže v minulých rokoch bola táto zložka vo výkonnostnom či vrcholovom športe trochu nedocenená, v rámci komplexnej športovej prípravy mladých nádejí sa im mentálny kouč snažil priblížiť možnosti rozvoja potenciálu športovca za využitia pozitívneho koučingu.

Vzorce správania detí jednoducho kopírujú

Na prednáške boli prítomné nielen deti ale aj ich rodičia. Viacero situácií, ktoré sa rodičia snažili odkomunikovať len potvrdili, že práve tie najmenšie deti /najmladší a mladší žiaci/ prevažnú časť vzorcov správania jednoducho kopírujú z domáceho prostredia. Aj tieto poznatky tak len upevnili presvedčenie, že rodičia majú pri výchove mladých športovcov nezastupiteľnú rolu a svojim prístupom dokážu neraz výrazne /či už pozitívne alebo aj negatívne/ ovplyvniť výkon ich ratolestí viac než si sami niekedy pripúšťajú.