Činnosť klubu sme opäť o niečo sprofesionalizovali, tréner na plný úväzok realitou

Po dlhých rokoch opäť tréner profesionál

Keďže mládežnícka zložka ŠKST Humenné sa neustále dlhodobo rozrastá, pri množstve práce potrebnej pri zabezpečovaní výchovy mladých stolných tenistov už nebolo možné vykonávať túto prácu v amatérskych podmienkach. Z tohto dôvodu tak od februára pri mládeži pôsobí profesionálny tréner. Súčasná trénerka mládež J. Mihaľovová /3. kvalifikačný stupeň, licencia B/ sa tak od februára môže naplno sústrediť výlučne už len na prácu stolnotenisového trénera. Naďalej jej v práci ako profi tréner na čiastočný úväzok pomáha aj bývalý extraligový a prvoligový hráč T. Dubec, v zálohe sú ďalší licencovaní tréneri.

Tréneri boli v minulosti aj výrazným hráčskym prínosom

Naposledy bol v Humennom profi stolnotenisový tréner ešte v polovici 90-tych rokov v podobe ukrajinskej legionárky O. Grigorovskej /vtedajšia hráčka TOP 10 Ukrajiny/, ktorá sa výrazne zaslúžila o výchovu jednej generácie hráčov ako D. Stoják, M. Chaľ, V. Suško a ďalší. Sama pritom ako hráčka v tandeme práve s J. Mihaľovovou v sezóne 1995/1996 dokonca reálne bojovali o postup do medzinárodnej superligy žien /po polovici súťaže boli na čele/, no napokon sa z postupu tešili dievčatá z Dunajskej Stredy, humenčanky skončili v najvyššej slovenskej ženskej súťaži druhé.

Financií nie je nikdy dosť

V klube si tiež plne uvedomujeme, že na súčasných a do budúcna aj ďalších trénerov klub vynaloží nemalé finančné prostriedky, no súčasná klubová filozofia postavená na výchove novej generácie si to jednoducho vyžaduje. Napriek tomu, že momentálne nie je v Humennom zriadené žiadne stolnotenisové centrum priamo finančne podporované z externých zdrojov ako napr. SSTZ, klub napriek tomu musí nájsť financie na krytie výdavkov z vlastných zdrojov.

Prvé prínosy sú už viditeľné

Postavenie profi trénera už napr. umožnilo mládeži mať svojho trénera k dispozícii napr. na februárovom Molnar cupe v Budapešti či iných turnajoch. Len dnes /27.02./ sa tiež trénerka zúčastnila aj majstrovstiev družstiev základných škôl prešovského kraja v Spišskej Starej Vsi, kde jej zverenci M. Šalata, R. Pančišin a A. Marcinčák hrajúci za ZŠ J. Švermu získali spomedzi deviatich škôl krásne druhé miesto. Už zajtra držíme palce aj dievčatám zo ZŠ Kudlovská /Dadejová, Behúnová, Jakubová, Grecová/ ktoré si zmerajú svoje sily medzi ZŠ na rovnakom mieste.

Neustále sa rozvíjať a napredovať

Kým pred piatimi rokmi sme v klube stáli pred otázkou či a v akej podobe prácu s mládežou reštartovať, dnes riešime otázky profesionálnych trénerských zmlúv a medailové postavenie najmladších žiakov na východnom Slovensku. Klub pravidelne organizuje významné športové podujatia ako SPM či VSPM, organizuje pre deti série prednášok od zdravej výživy až po mentálny koučing, založili sme humenskú školskú stolnotenisovú ligu ako dlhodobú súťaž základných škôl, pravidelne organizujeme klubové podujatia pre členov /napr. turnaj rodičov a detí, pravidelné konco sezónne podujatia pre priaznivcov klubu/, organizujeme rôzne mládežnícke stolnotenisové kempy za prítomnosti zaujímavých trénerov. Podujatia pritom organizujeme aj pre bežných Humenčanov a rôzne cieľové skupiny, 36 hodinový Festival stolného tenisu pri príležitosti svetového dňa stolného tenisu bol toho asi najlepším príkladom, o edičnej a publikačnej činnosti klubu nehovoriac, keďže bulletiny a ďalší klubový materiál sú výborným propagačným a informačným nástrojom smerom k verejnosti. A nakoniec, kvalitná webová stránka, ktorá mala len za posledný rok viac ako 41.000 page views hovorí za všetko.