Bitka pri Humennom – odhalenie pamätnej tabule a beseda

V týchto novembrových dňoch sme si pripomenuli menej známu, no historicky významnú udalosť, ktorá sa odohrala na pôde Humenného v novembri 1619.
V stredu, 16. novembra usporiadalo občianske združenie ONTIS slávnostný akt odhalenia pamätnej tabule na pešej zóne pri Potoku času. Tabuľu odhalil primátor mesta Miloš Meričko a autor publikácie Jozef Füry (o.z. ONTIS). Celé podujatie doprevádzala hudba v podaní flautistu Filipa Švigára, žiaka ZUŠ na Mierovej ulici a gitarového sprievodu Vladimíra Šála.

Po odhalení tabule sme sa presunuli do výstavnej siene Mestského kultúrneho strediska, kde  akcia pokračovala besedou. V rámci participatívneho rozpočtu mesta Humenné vyšla publikácia s názvom Bitka pri Humennom November 1619, ktorá bola na besede predstavená. Publikáciu si môžete zakúpiť v Turistickom informačnom centre v Humennom.

Tematike „Bitka pri Humennom“ (22.-23.11.1619), pri ktorej sa stretli vojská Juraja III. Drugetha a Juraja I. Rákócziho sme sa v spolupráci s o.z. Ontis začali venovať v júli tohto roku pri podujatí „Drugeth vs. Rákóczi„, ktorej rekonštrukcia sa odohrala na Hubkovej.

 

Publikácia Bitka pri Humennom
dostupná v TIC