ZaŽi Humenné inak – Na látke maľované

Dňa 15. apríla sa uskutočnil workshop s názvom „Na látke maľované“, ktorý organizovalo TIC (Turistické informačné centrum). Tento workshop bol určený pre tých, ktorí sa radi venujú umeniu a tvorbe a chceli sa naučiť nové techniky maľovania na hodváb.

Workshop „Na látke maľované“ bol jedným z mnohých podujatí, ktoré sa konajú v rámci projektu „12 komnát mesta Humenné“ a zároveň je prvým zo série „ZaŽi Humenné inak“. Táto séria workshopov je zameraná na prezentáciu mesta Humenné z inej perspektívy a ponúka rôzne aktivity pre obyvateľov mesta a návštevníkov .Tento workshop bol zameraný na tvorbu a kreativitu a bol príležitosťou pre účastníkov, aby sa naučili nové zručnosti a získali nové skúsenosti.

Na workshope sa zúčastnilo 10 účastníkov, ktorí sa s nadšením pustili do práce pod vedením skúseného lektora Tatiany Hájnikovej. Tá im poskytla užitočné rady a ukázala, ako sa používajú špeciálne farby na hodváb. Účastníci sa učili rôzne techniky, ako maľovať kvetinové vzory a ľudové motívy na hodvábne tkaniny.

Maľovanie na hodváb vyžaduje špeciálne farby, ktoré majú vysokú kryciu schopnosť a sú vhodné pre tento typ materiálu. Farby sa nanášajú na hodvábnu látku pomocou štetca alebo iných pomôcok, ako sú napríklad špongie alebo šablóny. Účastníci si mohli svoje diela dotvoriť pomocou epsomskej soli, ktorá vytiahla farby a dodala zaujímavý efekt. Po dokončení maľovania sa farby fixujú, aby boli trvalé.

Účastníci na workshope sa snažili vytvoriť svoje vlastné návrhy a tvoriť jedinečné umelecké diela. Práce účastníkov boli rôznorodé a každý z nich mal vlastný štýl a tvorivú predstavivosť. Počas workshopu sa vytvorilo množstvo krásnych hodvábnych šatiek s rôznymi motívmi, ktoré si účastníci odniesli domov.

Celkovo, workshop „Na látke maľované“ bol veľmi úspešným podujatím, ktoré účastníkom umožnilo zlepšiť svoje zručnosti v maľovaní na hodváb a získať nové vedomosti o používaní špeciálnych farieb. Tento workshop bol príležitosťou na tvorbu a relaxáciu a všetci účastníci si ho užili a boli nadšení z výsledkov svojej práce. Ak máte záujem o podobné tvorivé podujatia, neváhajte sa zapojiť do ďalších workshopov organizovaných TIC.