„Výlet do Zemplínskych Hámrov: Kultúrne a kulinárske zážitky s Hámorským náučným  chodníkom a TIC Humenné“

Dňa 29. apríla organizovalo TIC  Humenné v spolupráci s Hámorským náučným chodníkom výlet do Zemplínskych Hámrov ,bývalej banskej osady Josefsthal. Podujatie sme odštartovali pred Turistickým informačným centrom Humenné a spoločne sa autobusom vybrali na cestu plnú zážitkov.

Po príchode do obce nás privítala zamestnankyňa múzea D. Kepičová, ktorá nás privítala a celým dňom sprevádzala. Spoločne  sme navštívili múzeum, kde sme sa mohli ponoriť do ľudových expozícií a obdivovať výstavu motýľov. Počas sprevádzania sme si spoločne zopakovali aj pár zemplínskych výrazov napríklad, že sa motýľovi hovorí pamperľík.

Účastníci výletu sa tiež zúčastnili workshopu tradičnej kuchyne, kde sa naučili pripravovať zemiakové placky po zemplínsky náľečníky/nálešníky.  Okrem toho si vyskúšali celý postup prípravy a dokonca si aj zasúťažili v tom, kto najrýchlejšie očistí zemiaky.

V obci sme  videli banské objekty ako hámor, štôlňu a milier. Navštívili sme aj hámor, kde si každý mohol vyraziť svoju vlastnú mincu. Ďalej nasledovala štôlňa a nevynechali sme ani úzkokoľajku s vláčikom.

Zemplínske Hámre ponúkajú  veľa možností ako stráviť čas plný zážitkov. V obci ponúkajú aj možnosť ubytovania pre turistov, takže toto miesto určite stojí za to navštíviť viac ako len na jeden deň. Poslednou zastávkou výletu bola návšteva kameňolomu s krásnym výhľadom.

Celý program výletu sa ukončil opekačkou, kde si každý mohol vychutnať vlastnoručne opečené špekačky a iné pochutiny. Slniečko prirodzene dotváralo túto atmosféru a všetci sa mohli tešiť z krásneho plného zážitkov stráveného v prírode.

Autor: Turistické informačné centrum Humenné